zondag 13 mei 2012

Afscheid van Bolivia

We rijden van Corioico terug naar La Paz, via de nieuwe route. Hoewel die geasfalteerd is, blijft het opletten geblazen. Verkeersborden met "attention, zona geologica instable" voorspellen meestal ontbrenkend asfalt, ruwe stenen en veel putten. Het uitzicht is opnieuw adembenemend, letterlijk en figuurlijk wat het is terug stijgen van 1800 meter naar bijna 4000 meter.





Het wordt ook steeds moeilijker om aan bezine te geraken. De meeste stations weigeren nog in bidons te verkopen en sommige verkopen gewoonweg niet aan voertuigen met buitenlandse nummerplaat. Eén keer kunnen we niet anders dan aan 9 bolivianos te tanken (1 euro), de volgende keer krijgen we hem voor 7 bolivianos én willen ze onze bidons toch vullen. Nu heb ik er niets op tegen dat men aan rijke toeristen meer vraagt dan aan de lokale bevolking, maar niét verkopen? Dat gaat mijn petje toch wat te boven.

We kamperen in La Paz bij "de Oberlander" een zwitsers 3* hotel, met een plaatske op de parking om je tent te zetten.

Dan verder via de vulkaan "Sajama", de hoogste top in Bolivia 6540 meter. We slapen aan de voet van de berg (brrrrrr), voor de (gesloten) deur de refugio van de plaatselijke bergsportvereniging,  en trekken de volgende dag de grens met Chili over.



Elke ochtend andere buren :-)

Daar, bovenop de pas laat ik me vangen door een té diepe kuil en gaat de ring van mijn voorvering eraan! Gelukkig heb ik al reserve meegenomen en kunnen we hem gemakkelijk laten vervangen in Iqique.


ziet er minder diep uit dan in werkelijkheid!

De weg naar de kust is geen lachertje, op de kaart aangegeven als asfalt én internationale verbindingsweg, maar in realiteit over het grootste deel nog ripio, vol met wegenwerken en meer slechte dan goede stukken. Bovendien vol met vrachtwagens die benzine naar Bolivia moeten brengen.

Lang na het donker arriveren we in Arica, waar we geen (open) camping vinden. Een bereidwillige chileen wijst ons de weg naar "Sunny days" een zalig hostel om op adem te komen na het Boliviaans avontuur.





1 opmerking:

  1. hallo hier is ons springmoe het is weer een stukje van het avontuur meer bij de eindstreep
    de Pa wedstrijd is goe verlopen (veilig) maar koud zoals ieder jaar Hier de drie eerste 1 verbist ben 2 vleminckx bavo 3 ronny rombauts
    20 personen hebben deelgenomen en nu hop naar het volgend jaar met jullie erbij
    groetjes uit het voorlopige en stilaan warmer Hoevenen xxx

    BeantwoordenVerwijderen