woensdag 11 juli 2012

Via het tropisch regenwoud terug naar de bergen, Ibarra

't Heeft genoeg geweest, dat luieren aan het strand. We krijgen de kriebels, laden de moto's en vertrekken voor een paar dagen flink doorrijden. In ecuador is dat geen probleem, het asfalt is er (meestal) van hoge kwaliteit. 300 à 400 kilometer bol je hier rustig en dan kan je op een deftig uur stoppen. Van Canoa gaan we naar Mompichu, een paar jaar geleden nog een rustig vissersdorpje, slecht gekend bij een paar hard-core surfers. Het kostte toen zo'n uur om van de hoofdweg tot aan het dorpje te geraken. Nu doen we het op een kwartiertje. Sinds de verbindingsweg geasfalteerd is barst het dorp uit z'n voegen. Het krioelt er van de backpackers. Gelukkig heeft de overheid de bouw van nieuwe huizen streng gerelementeerd, met prachtige bouwwerken als resultaat.



We blijven er niet hangen en vertrekken de volgende ochtend naar San Lorenzo, een bedenkelijk grensstadje. Enkel goed om te overnachten en dan weer verder.
De tocht tussen Mompichu en Ibarra loopt door natuurgebieden, tropisch regenwoud en klein dorpjes. Hier kleuren de mensen écht donker, de Afro-amerikaanse bevolking geeft een caraibisch sfeertje aan de omgeving. Het verhaal gaat dat het afstammelingen zijn van een schip vol slaven, dat hier voor de kust gezonken is.


Wanneer we omhoog rijden, het gebergte in, zien we heel wat stenen op de weg. Het gevolg van steenlawines. De laatste 100 km naar Ibarra loopt via grote rotswanden waar bodemerosie duidelijk zichtbaar is.
We hebben de schrik van ons leven wanneer vlak voor de GS een massa stenen naar beneden dondert. Enkele seconden zie ik niks dan stof en ik weet niet hoe Johan er aan toe is. Dan klaart de stofwolk op en langzaam komen de contouren van een motorrijden terug. Oef, hij staat nog recht, geen grote stenen voor, achter of naast hem, geen schade. Gelukkig!
In patagonie ontmoetten we Mary, wiens eerste reis naar Zuid Amerika op deze manier geëindigd was. Het geluk is weeral aan onze zijde.

En dan weer de onvoorstelbare gastvrijheid in dit land. In Ibarra staan we voor een panaderia, te kijken waar we zullen logeren. Komt daar ineens een motorrijder aan, den John, en dan gaat het weer heel snel:
zoeken jullie slaapplaats?
heu, ja,
Vamos, ik weet een goed hotel.
Vanavond komen we samen met wat motorrijders, zin om mee te gaan?
heu, ja,
Vamos ............

Resulaat: we zijn vandaag te gast bij Juan en slapen vannacht boven zijn restaurant. Hij geeft ons gratis internet, gratis lavanderia, gratis slaapplaats én helpt ons bij het vinden van een lasser.

Hoe kan je zo'n mensen als John en Juan bedanken???????

in L'pub bij Juan Fernando Mosquera

sightseeing by night in Ibarra

6 opmerkingen:

  1. hallo hier uit het verre land dat niks dan regen voorschoteld nog nie van grond geweest nat en koud 17gr en altijd veeeeeel wind grt ons springmoe

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Nicole, (en alle andere skydivers)

      't ja, hier regent het nu ook een beetje, maar 't is hier wel warm en de regenbuitjes zijn kort. Op Facebook hebben we gezien dat de BBQ een groot succes was! We duimen hier voor beter weer in de 2de week van de springweken.

      veel groeten,
      Johan en Ils

      Verwijderen
  2. Hallo Ils en Johan,
    Gelukkig is alles goed gegaan met die rotsblok :-)
    Jammer dat jullie zo snel door het stukje regenwoud gereden zijn, er is zoveel mooi's te zien!
    Motorrijders kan je alleen maar bedanken door hetzelfde te doen voor andere motorrijders!
    Zelf rij ik wel niet met de motor, te veel slecht weer in Belgie, maar ik heb al mijn ganse leven contact met motorrijders en het zijn fijne mensen die graag iemand helpen ;-)
    Gttz,
    Jerry.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi Jerry,

    't ja soms gaat het wat te snel, er is zoveel moois te zien overal!
    en inderdaad, waar we later ook gaan wonen, ons huis zal altijd openstaan voor andere reizigers, motorrijders, fietsers, wandelaars, om het even.
    grtjs Johan en Ils

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hey Ils.. ik zag vorige week jullie update vanuit Ecuador, terwijl ik in Pereira, Colombia was.. "maar" 12 uurtjes rijden bij jullie vandaan.
    Laat me weten als jullie overnachtingsplaatsen in Colombia zoeken!

    Tot over een paar maanden :)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hoi Iwan,

    heb jij zoveel connecties in Colombia? Voorlopig zitten we hier goed onderdak. We zijn mensen tegengekomen van de "Pulsar motorclub". Zij sturen ons van de ene connectie naar de andere, zoals je in onze volgende berichtjes kan lezen.
    heerlijk om te weten dat je ons volgt!
    Vermoedelijk zal het ongeveer oktober zijn voor we bij jou arriveren. Onze boot uit Cartagena gaat pas op 24 augustus.
    Heb jij goede skydive-adressen hier in Colombia?

    dikke kus van mij en veel groeten van Johan

    BeantwoordenVerwijderen