zaterdag 23 juni 2012

GPS 0"0"0"

We hadden niet gedacht dat het ons ging lukken, maar ziehier op 21 juni 2012, de dag dat de zomer begint staan we op de evenaar. Van "el Fin del Mundo" naar "el Mitad del Mundo" , van 17 februari tot 21 juli 2012.
Wisten jullie dat er 2 "evenaarslijnen" zijn? De ene is berekend door een Franse expeditie, de andere door de Quito's zo'n 500 voor Christus. Zij wisten toen al dat de aarde rond was én dat zij op het midden van de bol woonden. Arme blanken, hoeveel meer jaar hebben wij daar moeten over doen? De Quito's konden de berekening maken omdat ze sedentair leefden, de bergen als referentie gebruikten en zich bewust waren  van de veranderende schaduwen. De enige correcte lijn is diegene die zij berekend hebben (controle met GPS), de Franse lijn ligt 200 meter te ver op het zuidelijk halfrond.


Om hier te komen hebben we genoten  van de goede, maar toch drukkere wegen in Ecuador. Een laatste rustdag in Banos, een toeristisch stadje bekend om z'n warme baden en vele kuuroorden. We genieten er van een de Thermas, een zalige massage en een goei pintje in een gezellige bar voor we de laatste trek naar de evenaar starten.
een dagje rust

nog eens op de lappen, lang geleden
En dan op naar Quito, hoofdstad van Ecuador en op een boogscheut van de evenaar. Daar zijn we welkom bij Fernando, "mi casa es tu casa" beloofde hij ons op de grens tussen Argentina & Chilé en ziehier, voor onbepaalde tijd kunnen we van zijn gastvrijheid genieten!

13 maart 2012, mi casa es tu casa
Het is werkelijk een zaligheid om nog eens gewoon in een huis te kunnen leven, een paar dagen op dezelfde plek, niet altijd opnieuw moeten zoeken. We maken dankbaar gebruik van zijn aanbod.

mooie timing, 50 000 km op de evenaar!



3 opmerkingen:

  1. Hartverwarmende foto's op een regendag als deze!
    Bedankt en geniet van jullie verdere anvontuur ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ja ja zitten al in de helft wa is nog één jaar grt

    BeantwoordenVerwijderen
  3. DAG ILSE EN JOHAN


    IS ER HAHAHAHA VEEEEEEEEEEEL KM'S GEDAAN ZOVOOOOOORT DOEN

    GROETJES VAN JOERI VERLINDEN EN ANJAKE BERINGHS

    BeantwoordenVerwijderen