maandag 17 september 2012

Naar Guatemala

Voor het eerst op deze reis weigeren we om voor onze koffie te betalen. In Conception de Ataco, de plaats voor koffie midden op de koffie-route, proberen we 's morgens een goede koffie te drinken. Slechts 1 pasteleria is open en we bestellen er capucino. Oké, de serveerster waarschuwt ons dat het geen "café de la machina" is, maar we veronderstellen dat je ook zonder machine capucino kan maken. Wat we krijgen is echter een slag in het gezicht, zeker op je nuchtere maag. De vloeistof in de kopjes ziet min of meer bruin/beige, ik riskeer 1 slok, bekijk Johan en die blijft er wijselijk af. Ik ga met de 2 kopje terug naar binnen, zet ze op de toonbank en laat in mijn vloeiend spaans verstaan dat ik hier niet voor ga betalen. Mijn spaans begint écht goed te worden ;-)
Dus zonder koffie verder via een mooi kronkelend asfalt naar de grens met Guatemala. Hier gaat het wonderlijk vlot, op minder dan 1,5 uur passeren we uit- en ingang van de landen en kunnen we verder.


Aan de grens vernemen we dat de wegen naar de vulkaan vrij zijn en dat er geen direct gevaar is voor Antiqua, het stadje waar we naar toe willen. Het is 14 februari, de dag voor de nationale feestdag en het hele land staat in rep en roer. Overal lopen mensen met het bevrijdingsvuur en vlaggen door de straten, gevolgd door autobussen en aangemoedigd door de thuisblijvers, die volop waterzakken naar de lopers gooien. Af en toe krijgen wij er ook een vlaag van.


En dan de vulkaan, het blijft voor ons Europeanen toch altijd een flinke belevenis. Hier echter gaat het leven gewoon door. Eventjes wat mensen evacueren, de dag erna terugbrengen, het beestje wat in de gaten houden en verder feestvieren.



In "Guatemala de Antiqua" genieten we van een heerlijk feestweekend, we kuieren door de stad, bezoeken koffiebarretjes met zàlige koffie(wat een verademing), pintje drinken hier en daar en als kers op de taart vinden we een fantastisch restaurant bij Eric en Suzanne ( Belgisch/Guatemalteese eigenaars). We spenderen er véél meer dan ons budget voorziet en gieten er met 200% van.




Onze tocht door de stad loopt verder over straten en pleinen en uiteindelijk, lang na het donker keren we terug naar ons hotelletje.






Morgen roept de weg ons weer, joepie!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten